Karp – zdrowie z natury

Karp z lokalnych stawów to źródło aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Zawiera dobrze przyswajalne białko i tłuszcze o prozdrowotnym działaniu.

Czy wiesz, że karp należy do ryb średniotłustych?

Mięso karpia jest bogate w zdrowy tłuszcz, w tym kwasy omega 3 i omega 6. W 100 g mięsa znajduje się 4,2 g tłuszczu.

KARP W MAKROSKŁADNIKACH

KARP W MAKRO-SKŁADNIKACH

Optymalny cykl hodowlany oraz rodzaj pożywienia mają olbrzymi wpływ na wartości odżywcze karpia. Im wyższej jakości jest pasza, tym mięso zawiera więcej białka. Karp to również wiele cennych dla organizmu witamin z grupy B oraz witamin A, C, D, E i K, a także minerałów, takich jak wapń, potas, fosfor, żelazo i sód.

WaRTOŚCI ODŻYWCZE

Energia127 kcal / 100 g
Białko17,83 g
Tłuszcze5,6 g
nasycone1,08 g
jednonienasycone2,33 g
wielonianasycone1,43 g
Węglowodany0 g

Porcja 220 g mięsa karpia pokrywa dziennie zapotrzebowanie osoby dorosłej na białko i witaminy.

MINERAŁY

Wapń41 mg
Żelazo1,24 mg
Magnez29 mg
Fosfor415 mg
Potas333 mg
Sód49 mg

Potas pełni ważną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, a fosfor uczestniczy w syntezie nici DNA. Mięso karpia zawiera też selen, cynk, żelazo, siarkę i magnez.

Witaminy

Zawarta w karpiu witamina A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Witamina D w połączeniu z wapniem wzmacnia kości, jednocześnie przeciwdziałając osteoporozie. Witaminy z grupy B mają liczne właściwości zdrowotne, w tym obniżają ciśnienie krwi, wspomagają regenerację układu nerwowego i skóry, a także przeciwdziałają anemii.

Właściwości prozdrowotne karpia

Karpia można jeść na zdrowie! Dobrej jakości tłuszcz pozytywnie wpływa na układ krążenia, a bogactwo witamin B, A i D oraz łatwo przyswajalnego białka przyczyniają się do poprawy zdrowia, zapobiegają wielu schorzeniom oraz wspomagają organizm, także podczas leczenia.

Wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego

Właściwości przeciwmiażdżycowe

Właściwości przeciw-miażdżycowe

Właściwości przeciwcukrzycowe

Właściwości przeciw-cukrzycowe

Ochrona i wsparcie pracy układu nerwowego

Wsparcie pracy układu odpornościowego

Zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji

Łagodzenie stanów zapalnych