Karp w cieście piwnym

z fasolką szparagową, domowymi frytkami i sosem tatarskim

pulpety z karpia pulpety z karpia
Nietuzinkowa wariacja na temat popularnego fish&chips, czyli pomysł na zdrowy obiad, który pokocha cała rodzina.
45 minut
4 porcje
średni
Kuchnia brytyjska

Składniki

Karp w cieście

  • 2 filety z karpia
  • 200 ml piwa (lub wody gazowanej)
  • 150 g mąki pszennej T450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • Sól, pieprz

Domowe frytki

  • 6-8 ziemniaków
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • Sól

Sos tatarski

  • 2 ogórki konserwowe
  • 5-6 grzybków w occie
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 cytryny
  • 3 gałązki koperku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Fasolka szparagowa

  • 1/2 kg fasolki szparagowej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie karpia:

  1. Naciętego fileta z karpia pokrój w paski grubości 1-2 cm, posól i dopraw pieprzem.
  2. W dużej misce wymieszaj piwo, mąkę, proszek do pieczenia, paprykę, sól i pieprz, aby uzyskać gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję śmietany.
  3. W rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu. Kawałki karpia obtocz w mące, następnie w cieście i smaż w rozgrzanym tłuszczu 8-10 minut, aż będą rumiane.

Przygotowanie fasolki:

  1. Fasolkę obgotuj w osolonym wrzątku 6-8 minut.
  2. Przelej zimną wodą, skrop oliwą z oliwek i dopraw skórką z cytryny i solą.

Przygotowanie frytek:

  1. Ziemniaki pokrój w grube słupki (nie obieraj) i namocz w zimnej wodzie przez 20 minut.
  2. Namoczone ziemniaki dokładnie osusz, następnie obgotuj we wrzątku przez 4-6 minut i zalej zimną wodą.
  3. Ponownie osusz ziemniaki i smaż w rozgrzanym oleju, aż będą rumiane.
  4. Gotowe frytki odsącz na papierowym ręczniku i posól.

Przygotowanie sosu tatarskiego:

  1. Jajka, grzyby, ogórki i zioła posiekaj.
  2. Dodaj majonez, chrzan, musztardę, przyprawy i skórkę z cytryny.
  3. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Karpia podawaj z sosem tatarskim, frytkami oraz fasolką.

SPRAWDŹ POZOSTAŁE PRZEPISY

Makaron ze smażonym karpiem i pomidorami

Zobacz przepis

Pulpety z karpia w dyniowym sosie curry

Zobacz przepis

Mini podpłomyki z karpiem i salsą z pomidorów

Zobacz przepis