Makaron tagliatelle ze smażonym karpiem,

sosem ze świeżych pomidorów i pieczonymi pomidorkami i ziołami

pulpety z karpia pulpety z karpia
I soczyście… naturalnie. Nie tylko dla miłośników kuchni włoskiej. Karp w towarzystwie świeżych pomidorów dojrzewających w słońcu.
45 minut
4 porcje
łatwy
Kuchnia włoska

Składniki

Karp

  • 2 filety karpia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka rozmarynu
  • Sól, pieprz

Sos pomidorowy

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • Sól, pieprz

Pieczone pomidory

  • 4 gałązki pomidorków cherry (razem z gałązkami)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Dodatkowo

  • Makaron typu tagliatelle
  • 4 łyżki mascarpone
  • Kilka listków bazylii

Przygotowanie pieczonych pomidorków:

  1. Pomidorki cherry zalej octem, oliwą, dopraw solą i pieprzem.
  2. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15-20 minut aż delikatnie pękną.

Przygotowanie sosu:

  1. W rondlu rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekaną cebulkę, czosnek oraz przyprawy.
  2. Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
  3. Do przesmażonej cebulki dodaj wino i zredukuj o połowę.
  4. Dodaj pomidory i duś 20 minut. Do sosu dodaj mascarpone i dopraw go solą i pieprzem.

Przygotowanie karpia:

  1. Kup nacięte filety lub samodzielnie natnij od strony mięsa w równoległe, cienkie nacięcia co 2-3 mm (za pomocą maszynki do nacinania ryb lub bardzo ostrego noża). Wyjmij widoczne ości.
  2. Rybę dopraw solą, pieprzem i smaż od strony skóry na rozgrzanym oleju.
  3. Na patelnię z karpiem dodaj masło, rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. Za pomocą łyżki polewaj karpia rozgrzanym masłem. Po kilku minutach ryba powinna być gotowa.

Makaron ugotuj al dente, obtocz w sosie i podawaj ze smażonym karpiem, pieczonymi pomidorkami, listkami bazylii i łyżką mascarpone.

SPRAWDŹ POZOSTAŁE PRZEPISY

Pulpety z karpia w dyniowym sosie curry

Zobacz przepis

Karp w cieście piwnym z fasolką szparagową

Zobacz przepis

Mini podpłomyki z karpiem i salsą z pomidorów

Zobacz przepis