Przygotowanie pieczonych pomidorków:
- Pomidorki cherry zalej octem, oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 15-20 minut aż delikatnie pękną.
Przygotowanie sosu:
- W rondlu rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekaną cebulkę, czosnek oraz przyprawy.
- Pomidory sparz we wrzątku, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Do przesmażonej cebulki dodaj wino i zredukuj o połowę.
- Dodaj pomidory i duś 20 minut. Do sosu dodaj mascarpone i dopraw go solą i pieprzem.
Przygotowanie karpia:
- Kup nacięte filety lub samodzielnie natnij od strony mięsa w równoległe, cienkie nacięcia co 2-3 mm (za pomocą maszynki do nacinania ryb lub bardzo ostrego noża). Wyjmij widoczne ości.
- Rybę dopraw solą, pieprzem i smaż od strony skóry na rozgrzanym oleju.
- Na patelnię z karpiem dodaj masło, rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku. Za pomocą łyżki polewaj karpia rozgrzanym masłem. Po kilku minutach ryba powinna być gotowa.
Makaron ugotuj al dente, obtocz w sosie i podawaj ze smażonym karpiem, pieczonymi pomidorkami, listkami bazylii i łyżką mascarpone.