Pulpety z karpia w dyniowym sosie curry

z makaronem ryżowym, ostrą papryczką, kolendrą i czipsami z ziemniaka

pulpety z karpia pulpety z karpia
Na ostro orientalnie. Inspiracja kuchnią azjatycką pełną rozgrzewających aromatów. W końcu karpia po raz pierwszy udomowiono w Chinach…
60 minut
4 porcje
średni
kuchnia azjatycka

Składniki

Dyniowy sos curry

  • 1/2 kg dyni, np. hokkaido
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 szalotki
  • 5 cm imbiru świeżego
  • 3 liście kaffiru (opcjonalnie)
  • 2 sztuki trawy cytrynowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kuminu mielonego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 papryczka chilli
  • 5 łyżek czerwonej pasty curry
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól, pieprz

PULPETY Z KARPIA

  • 1/2 kg fileta z karpia
  • 1 jajko
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 dkg drobno startego korzenia selera, pietruszki
  • Sól, pieprz

Dodatkowo

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 2 ziemniaki
  • 2 szklanki oleju rzepakowego
  • Kilka gałązek ulubionych ziół, np. kolendry
  • 1 limonka

PRZYGOTOWANIE PULPECIKÓW:

  1. Nacięte mięso karpia odetnij od skóry, zmiel w maszynce o grubych oczkach lub dokładnie posiekaj.
  2. Drobno posiekaną cebulkę przesmaż, dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą, starty korzeń selera, jajko i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem.
  3. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy pulpeciki o średnicy 2-3 cm, obtocz je w reszcie bułki tartej i obgotuj w osolonej wodzie. Ugotowane pulpety przyrumień na patelni z olejem.

PRZYGOTOWANIE sosu curry:

  1. Dynię upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (około 20-30 minut) aż będzie miękka. Upieczoną dynię obierz ze skóry, wyjmij gniazdo nasienne i zmiksuj miąższ na gładką masę.
  2. W rondlu rozgrzej olej. Dodaj obraną i pokrojoną w grubą kostkę szalotkę, czosnek, obrany i pokrojony w plastry imbir, liście kaffiru, kilka plasterków chilli, trawę cytrynową.
  3. Kiedy warzywa się przyrumienią, dodaj kumin, koncentrat pomidorowy, pastę curry i całość przesmaż.
  4. Dodaj mleczko kokosowe, sos rybny, cukier. Gotuj całość na małym ogniu 30 minut. Następnie dodaj przetarte przez sito puree z dyni i gotuj kolejne 10-20 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.

PRZYGOTOWANIE dodatków:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie paseczki. Włóż je do miski z zimną wodą na 10 minut.
  2. W rondelku rozgrzej 2 szklanki oleju. Paseczki ziemniaków smaż w oleju, aż będą rumiane.
  3. Odsącz czipsy z ziemniaka na ręczniku papierowym i delikatnie posól.
  4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Curry podawaj z ryżem, pulpetami z karpia, czipsami z ziemniaka i ziołami. Całość skrop sokiem z limonki.

SPRAWDŹ POZOSTAŁE PRZEPISY

Makaron ze smażonym karpiem i pomidorami

Zobacz przepis

Karp w cieście piwnym z fasolką szparagową

Zobacz przepis

Mini podpłomyki z karpiem i salsą z pomidorów

Zobacz przepis