PRZYGOTOWANIE PULPECIKÓW:
- Nacięte mięso karpia odetnij od skóry, zmiel w maszynce o grubych oczkach lub dokładnie posiekaj.
- Drobno posiekaną cebulkę przesmaż, dodaj natkę pietruszki, bułkę tartą, starty korzeń selera, jajko i dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą i pieprzem.
- Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy pulpeciki o średnicy 2-3 cm, obtocz je w reszcie bułki tartej i obgotuj w osolonej wodzie. Ugotowane pulpety przyrumień na patelni z olejem.
PRZYGOTOWANIE sosu curry:
- Dynię upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (około 20-30 minut) aż będzie miękka. Upieczoną dynię obierz ze skóry, wyjmij gniazdo nasienne i zmiksuj miąższ na gładką masę.
- W rondlu rozgrzej olej. Dodaj obraną i pokrojoną w grubą kostkę szalotkę, czosnek, obrany i pokrojony w plastry imbir, liście kaffiru, kilka plasterków chilli, trawę cytrynową.
- Kiedy warzywa się przyrumienią, dodaj kumin, koncentrat pomidorowy, pastę curry i całość przesmaż.
- Dodaj mleczko kokosowe, sos rybny, cukier. Gotuj całość na małym ogniu 30 minut. Następnie dodaj przetarte przez sito puree z dyni i gotuj kolejne 10-20 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
PRZYGOTOWANIE dodatków:
- Ziemniaki obierz i pokrój za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie paseczki. Włóż je do miski z zimną wodą na 10 minut.
- W rondelku rozgrzej 2 szklanki oleju. Paseczki ziemniaków smaż w oleju, aż będą rumiane.
- Odsącz czipsy z ziemniaka na ręczniku papierowym i delikatnie posól.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Curry podawaj z ryżem, pulpetami z karpia, czipsami z ziemniaka i ziołami. Całość skrop sokiem z limonki.