Przygotowanie podpłomyków:
- Zgnieć wszystkie składniki ciasta i pozostaw na 20-30 minut pod przykryciem.
- Podziel ciasto na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek o grubości 2 mm. Za pomocą miseczki z ostrą krawędzią lub ringu do pierogów wytnij z ciasta kółka o średnicy 6-10 cm.
- Mocno rozgrzej patelnię. Smaż placuszki na suchej patelni około 2 minut z każdej strony, aż delikatnie się przyrumienią.
Przygotowanie karpia:
- Naciętego fileta z karpia oddziel od skóry. Uzyskasz cienkie paseczki.
- W misce zamarynuj karpia w przyprawach z olejem.
- Smaż rybę na patelni z dodatkiem masła przez 4-6 minut, aż delikatnie się przyrumieni.
Przygotowanie salsy:
- Kukurydzę obgotuj w osolonej i osłodzonej wodzie i wystudź.
- Ostrym nożem zetnij nasionka z kolby i dopraw solą.
- Pomidory posiekaj w kostkę.
- Do pomidorów dodaj kukurydzę, posiekaną cebulę, kolendrę, czosnek, papryczkę oraz sok i skórkę z limonki. Dopraw salsę solą i pieprzem.
Przygotowanie pieprzowego serka:
- Serek wymieszaj z marynowanym pieprzem, dodaj posiekaną natkę. Dopraw całość solą i pieprzem.
Podpłomyki posmaruj serkiem i podawaj z salsą pomidorową, karpiem i ulubionymi ziołami.